Program:
2018. szeptember 28. (Péntek):


1600-1610 A BME TTK ScienceCampus előadássorozat hivatalos megnyitója (Dr. Zaránd Gergely, Műegyetem Fizikai Intézet igazgató).

16
10-1740 Härtlein Károly: Semmi varázslat, csak fizika I.

A fizika alaptudomány, amely nélkül a modern társadalom összeomlik, ezért évről-évre várjuk a lelkes híveket, akik fizika szeretetükkel és tudásukkal tovább „fertőzhetik” a környezetüket. Ahogy eddig is, kiragadjuk a fizika legszerethetőbb részét a kísérletezést, és ennek szenteljük ezt a délutánt. Ebben a másfél órában az intézetünkben bemutatható kísérletekből válogatok, azt szeretném megmutatni, hogy a fizika mennyire szövi át a mindennapjainkat, és ezzel rávilágítani a fizika tudás-tanulás fontosságára.

1800-1900 Dr. Takács Gábor: Az anyag építőkövei, avagy receptkönyv egy Világegyetemhez

Miből van minden? Mik az anyag alapvető építőelemei? Ez a kérdés öntudatra ébredésünk óta foglalkoztatott minket, embereket. A modern fizika fejlődése az elmúlt évszázadban rohamos léptekkel derítette fel a válaszokat erre a kérdésre. Ennek során eljutottunk oda, hogy mindennapi környezetünk alapvető építőelemeit kimerítően megismertük, és a hétköznapi valóságtól távol eső tartományokról is nagyon sokat megtudtunk. Mit tudunk ma az anyag és a Világegyetem természetéről, és melyek azok a nyitott kérdések, amelyek megválaszolásával továbbléphetünk?

19
15-2100 Härtlein Károly: Semmi varázslat, csak fizika II.


Környezetszennyezés, energiaellátás, fenntartható fejlődés ezek legfontosabb mindenkit érintő problémák. A természettudományok alapos ismerete adhat helyes választ korunk megválaszolandó kérdéseire és adhat megoldást problémáinkra. A fizikának nagyon fontos szerepe van a természettudományos szemlélet megalapozásában. Ebben a másfél órában az intézetünkben bemutatható kísérletekből válogatok, azt szeretném megmutatni, hogy a fizika mennyire szövi át a mindennapjainkat, és ezzel rávilágítani a fizika tudás-tanulás fontosságára.

2115-2215 Kísérleti Kör:  Kísérletező szeminárium mindenkinek

A Műegyetemi fizikus képzés hallgatói és doktoranduszai zárják az idei bemutatót. A természettudományi kar Wigner Szakkolégiumának tagjai a tanulás mellet a fizika népszerűsítéséből is  kiveszik részüket. A kísérletek amelyeket be fognak mutatni, nem csak szórakoztatóak, hanem azt is megmutatják, hogyan kell a körülöttünk lévő érdekes jelenségeket értelmezni, miként gondolkodik egy fizikus.

2018. szeptember 29. (Szombat):

1000-1100 Härtlein Károly: Szerethető fizika

A fizika az a tantárgy, amelytől talán a legtöbben félnek, de az biztos, hogy sokan nem szeretik. Ezzel az előadással ezen a helyzeten szeretnék változtatni, természetesen nem fokozni szeretném a félelmet! A fizikát szerető számát szeretném növelni, módszerem a fizika módszertanát követi megfigyelés, kísérlet, mérés. Aki ezeket a lépéseket ismeri, annak a fizika barátja lesz.


1100-1200 Molontay Roland: "Az adat az új olaj"

"Az adat az új olaj" - szól Clive Humby, angol matematikus sokat idézett mondása. Bár az analógia természetesen sok szempontból pontatlan, számos vonatozásban megállja a helyét. Többek között mindkettő értékes erőforrás, mindkettőnek számos felhasználási területe van, és talán, ami a legfontosabb: mindkettő csak feldolgozás, finomítás után válik igazán felhasználhatóvá. Ezt a finomítási folyamatot, mely során a rengeteg adatból értékes információ válik, nevezzük adattudománynak.

Az előadásban körüljárjuk, hogy mit is jelent pontosabban az adattudomány, milyen tudásra, milyen készségekre van szükség ahhoz, hogy valaki adattudóssá váljon. Áttekintünk néhány valós életből merített adattudományi problémát, és vázoljuk lehetséges megoldásait. Bemutatjuk saját oktatási adatbányászati projektünket, amit néhány matematikus mesterhallgatóval közösen a Központi Tanulmányi Hivatallal együttműködésben végzünk a Neptunban fellelhető tanulmányi adatkincs felhasználásával.