Program: 2019. szeptember 27. (Péntek):

1600-1610 Megnyitó (Dr. Simon Ferenc, Fizikai Intézet igazgató helyettes).

16
10-1740 Härtlein Károly: Semmi varázslat, csak fizika I.

A fizika alaptudomány, amely nélkül a modern társadalom összeomlik, ezért évről-évre várjuk a lelkes híveket, akik fizika szeretetükkel és tudásukkal tovább „fertőzhetik” a környezetüket. Ahogy eddig is, kiragadjuk a fizika legszerethetőbb részét a kísérletezést, és ennek szenteljük ezt a délutánt. Ebben a másfél órában az intézetünkben bemutatható kísérletekből válogatok, azt szeretném megmutatni, hogy a fizika mennyire szövi át a mindennapjainkat, és ezzel rávilágítani a fizika tudás-tanulás fontosságára.

1800-1900 Dr. Bárány Balázs: "Fraktálok és káosz - Mi köze a páfránylevélnek a tengerparthoz?"

Ritka eset a matematikában, hogy olyan objektumokkal foglalkozunk, melyek pontos definíciója még nem tisztázott. A fraktálok esetében viszont pontosan ez a helyzet. Azonban számtalan alkalmazásuk létezik, a mesterséges tájképektől a mobiltelefonok antennákig. Az előadáson megvizsgáljuk a fraktálok néhány tulajdonságát, melyek közül a leginkább szembeötlő a törtdimenzió.

19
15-2100 Härtlein Károly: Semmi varázslat, csak fizika II.


Környezetszennyezés, energiaellátás, fenntartható fejlődés ezek legfontosabb mindenkit érintő problémák. A természettudományok alapos ismerete adhat helyes választ korunk megválaszolandó kérdéseire és adhat megoldást problémáinkra. A fizikának nagyon fontos szerepe van a természettudományos szemlélet megalapozásában. Ebben a másfél órában az intézetünkben bemutatható kísérletekből válogatok, azt szeretném megmutatni, hogy a fizika mennyire szövi át a mindennapjainkat, és ezzel rávilágítani a fizika tudás-tanulás fontosságára


2115-2200 Dr. Csókay András: Mérnöki szemlélet szerepe bonyolult agymű-téteknél (sziámi ikrek szétválasztása)

Intuitív ötletekhez mély lelki élet is kell, nevezzük imádságnak. De kell ismeretanyag is. Hogyan segíti az építőmérnöki végzettség az idegsebészt? Erről szól az előadás.Felhívás!

Kérjük a rendezvény résztvevőit és látogatóit, hogy a rendezvényen a jogszabályok betartása mellett a rendezvény helyszínéül szolgáló Műegyetem hagyományait, rendjét és a tudományos eszmecsere normáit tiszteletben tartva vegyenek részt. A konferencia szervezői fenntartják a jogot, hogy rendezvényt vagy a konferencia valamelyik előadását az együttműködés és a kulturált véleménynyilvánítás szabályai ellenében megzavaró vagy mások biztonságát veszélyeztető személyeket a rendezvény helyszínéről eltávolíttassák.